Latijn - Moderne Talen


Visie

De studierichting Latijn-moderne talen biedt een veelzijdige taalvorming.
In het vak Latijn staan poëtische, historische, filosofische, retorische en juridische teksten op het programma. De lectuur van Latijnse auteurs brengt je in contact met de rijke literatuur van een cultuurtaal die aan de oorsprong staat van de moderne Romaanse talen.
Door de studie van die teksten word je taalgevoeliger: je taalgeheugen werkt efficiënter en vlugger en je leert op die manier in het Nederlands en in de moderne vreemde talen moeilijke woorden, ondoorzichtige communicatie en ingewikkelde redeneringen ontwarren.
Je leert vooral heel nauwkeurig en methodisch werken waar je later, in je hogere studies bijvoorbeeld al, erg mee gebaat bent. Door haar eigen aard draagt de studie van het Latijn bij tot de vorming van het formeel logisch denken en van abstractievermogen.
Je bent geboeid door taal. Met de optie moderne talen ontwikkel je je taalkundige kennis van en vaardigheden in de eigen taal en in de moderne vreemde talen, zodat je zowel mondeling als schriftelijk beter kunt communiceren; je vindt het leuk om te praten, om te presenteren of te schrijven, om allerlei soorten teksten te lezen en te beluisteren en hierover na te denken of te discussiëren.
Je verdiept je ook graag in de socioculturele eigenheid van de regio’s waar de vreemde taal gesproken wordt.

Leerlingenprofiel

Je volgde Latijn in de tweede graad en hebt talent voor moderne talen.
Je bent geboeid door taal. Je vindt het leuk om te praten, om te presenteren of te schrijven, om allerlei soorten teksten te lezen en te beluisteren en hierover na te denken of te discussiëren.
Je verdiept je ook graag in de socioculturele eigenheid van de regio’s waar de vreemde taal gesproken wordt.

Overgang

De verdere doorstromingsmogelijkheden naar het hoger onderwijs zijn zeer uitgebreid.
Je bent voorbereid voor een masteropleiding (na een academische bacheloropleiding) of een professionele bacheloropleiding in een brede waaier van vooral alfawetenschappelijke richtingen. De logische verdere uitwegen voor deze studierichting zijn vooral te situeren in de studierichtingen met een taalkundig karakter, geschiedenis, menswetenschappelijke richtingen, … en minder in zuiver wiskundig-wetenschappelijke opleidingen.

Lessentabel

5de jaar
6de jaar
Aardrijkskunde
1
1
Engels
3
3
Frans
4
4
Geschiedenis
2
2
Lichamelijke opvoeding
2
2
Levensbeschouwing
2
2
Natuurwetenschappen
2
2
Nederlands
4
4
Wiskunde
4
4
Richtingspecifieke vakken
Duits
2
2
IT - EFC
1
Kunstbeschouwing
2
1
Latijn
4
4
TOTAAL
32
32

ATHENEUM Schilde

dé school met vele plussen

Hoevedreef 9
2970 Schilde

(03)385 89 71

info@atheneumschilde.be

INVENTO SCHOLENGROEP

Scholengroep van het GO! in de Antwerpse voorkempen.

Logo Invento

SOCIAL MEDIA

Bezoek zeker ook onze Facebook- en Instagram-pagina:

Logo Facebook Logo Instagram

INSCHRIJVEN

Wil je je kind inschrijven in onze fijne school? Via de onderstaande knop kom je precies te weten hoe dat in het werk gaat.

Schrijf nu in